Менеджер Іт-проєктів: Як Успішно Пройти Співбесіду Та Побудувати Карєру

bettermenwin IT Освіта Leave a Comment

Також можна відвідувати офлайн-конференції та збори айтівців. Наприклад, Hub Unit City пропонує в Києві багато цікавих офлайн-заходів. Є також онлайн-події як для менеджерів проєктів, так і для інших IT-фахівців. Ти ж вже знаєш і про планування, і про документацію, і про методологію та фреймворки. І це — технічна грамотність.‍Саме тому курс Techmind є флагманом у школі IAMPM та підходить абсолютно для всіх нетехнічних ІТ-спеціалістів!

Це книга-довідник про управління проєктами, але вона написана досить «сухо» і складно. Тому менеджерам-початківцям зазвичай радять читати простішу літературу. Окрім того, є багато популярних та цікаво написаних книг для розвитку м’яких навичок проєктних менеджерів. Час від часу проводжу мітинги сам на сам з кожною людиною з команди, а також раз на два тижні обов’язково спілкуюся з клієнтом. Це потрібно для того, щоб переконатися, що в команді усі працюють злагоджено й у замовника немає скарг чи побажань. Якщо усе добре, я зосереджуюся на проєкті мінімально.

Як стати проджект-менеджером в IT

Тому менеджеру проєктів, який має спілкуватися на нарадах із замовниками чи заповнювати для них документи, потрібно вільно розмовляти англійською. Закріплювали знання на практиці у форматі групової роботи над домашніми завданнями. За останньою домашку слідував іспит, який виявився для мене швидше підбиттям підсумків, а не очікуваним стресом. Серед головних завдань PM — детальне вивчення ринку та затребуваність того чи іншого продукту. Може трапитися так, що розробники створять продукт, який не матиме попиту, адже буде надто складним для людей чи не надто корисним.

Наприклад, зрозуміти, що у аналітиків зараз перевантаження по задачам, а розробники, навпаки, недовантажені, бо аналітики десь застрягли. В окремих компаніях одні й ті самі ролі можуть називати по-різному. Роль Delivery Manager у продуктовій компанії схожа на роль РМ в аутсорсі — це людина, яка відповідає за доставку результату замовнику.

Як стати проджект-менеджером в IT

Ви можете самостійно настроїти навчання під свій графік. Зарплати РМ найнижчі серед ІТ-спеціалістів, які координують виконання проєктів. Найвищі у Program Managers та Delivery Managers (медіанна зарплата $4250), далі йдуть Product Owners та Scrum Masters ($3000), за ними — Product Managers ($2700).

Розуміти, що ваша робота не гарантує успіху проекту, а лише підвищує його ймовірність. Об’єктивно оцінюйте, що перебуває у сфері вашого впливу, а що — ні. Проекти — комплексна система, в якій залучено багато людей. Тому ви не застраховані від того, що певні проекти будуть фейлитися. Навички презентації — вміння доносити інформацію про себе, команду і ваші досягнення. Це може бути що завгодно — починаючи зі slide deck для мітингу із запуску проекту, і закінчуючи тим, як ви особисто промотуєте команду та її успіхи всередині організації.

Ще для проєктного менеджера корисно мати базове розуміння, що таке GitHub. Це онлайн-сервіс для керування версіями коду та спільної роботи над програмними проєктами. Якщо можливо, варто навчитися ним користуватися, наприклад пройти курс про Github на Udemy. Актуальним знанням із проєкт-менеджменту, які відповідають вимогам ринку, не навчають в університетах. Якщо ви вирішили стати PM’ом, готуйтеся до того, що нові знання потрібно опановувати самостійно, і здебільшого доведеться вчитися на практиці. Нова робота чи посада – це завжди дуже велика відповідальність.

По суті, це інструменти, навчитися працювати з ними не дуже складно. Та якщо немає таких базових навичок, як стійкість до турбулентності, змін й інших софт скілів — працювати в менеджменті буде складно. Ще одна важлива навичка — не боятися помилок і відмов. Це те, що трапляється в роботі РМ’а досить часто, на різних етапах. Проєктний менеджер — людина, що пропускає крізь себе багато негативу, треба вміти з цим справлятися.

Якщо компанія розробляє лінійку IT-продуктів, які об’єднує спільний функціонал або бізнес-ціль, — цій лінійці потрібен координатор. На такій ролі недостатньо мати Product Manager чи Project Manager — тут знадобиться менеджер програм. РМ’у в роботі допомагає уміння думати на декілька кроків уперед, прораховувати всі ризики та їхні наслідки. Важливо вміти слухати та чути, а також аргументовано доносити свою точку зору. В першій половині дня відбуваються щоденні та щотижневі мітинги (команда сама вирішує кількість сінків — коротких зустрічей, які їй потрібні). Після обіду — спілкування з керівництвом, перегляд і зміни робочих планів, звітування, робота з документами та багато іншого.

Медіанна заробітна плата PM у грудні 2020 року була трохи нижча від середньої для всіх ІТ-спеціалістів і становила $1700 (медіанний показник щодо ІТ-спеціалістів загалом — $2000). Спілкуйтесь з розробниками, щоб розуміти технічну частину. Занурюйтесь в процес, вивчайте продукт, навчайтесь нового у досвідчених колег або за допомогою зовнішніх джерел.

Та проблема полягала в тому, що вчені ще не знали, яка поверхня Місяця. Одні астрономи вважали, що поверхня тверда, інші — що вона засипана великим шаром пилу. Через цю невизначеність інженери не могли правильно спроєктувати шасі й зробити всі розрахунки для м’якої посадки. Дослідники сперечалися, час затягувався, але остаточного рішення не було.

Як стати проджект-менеджером в IT

Іноді вони розміщені в різних часових поясах, у різних культурах і конкурують між собою. Наприклад, з проєктом працює кілька команд з Індії, колектив з Білорусі чи Росії, наша команда з України та ще є команди в Британії чи у Штатах. Іноді проєктний менеджер веде кілька проєктів, тоді кількість мітингів і документації збільшується. Звісно, в різних компаніях завдання, які виконує РМ, можуть суттєво відрізнятися. Життєвий цикл «класичного» проєкту складається з етапу ініціації (initiation), планування (planning), виконання (execution), закриття і передачі його замовнику (closure).

Всеосяжний, багатозначний і, на перший погляд, складний. Спробуємо подивитися на нього з точки зору не-розробника та відповісти на часті питання. Невід’ємна частина роботи в IT — це постійні зміни. Будьте готові, що початковий план ніколи не буде виконано на 100% у задуманому вигляді. Одне з найчастіших питань на співбесіді – «Чому ви хочете працювати в нашій компанії?

  • Цінність сертифікацій постійно обговорюється у спільноті менеджерів.
  • Серед головних завдань PM — детальне вивчення ринку та затребуваність того чи іншого продукту.
  • Особливо ціную опції LinkedIn, коли можна розмістити отримані сертифікати та підтвердити компетенції у колег.
  • Мені сподобалась сфокусованість IAMPM саме на нетехнічних позиціях, це виглядало більш професійно та надійно.
  • Перший крок — розібратися, із чого складається IT-проєкт, адже не можна добре керувати процесами, яких не розумієш.

Мені сподобалась сфокусованість IAMPM саме на нетехнічних позиціях, це виглядало більш професійно та надійно. Підписуйтеся на Telegram-канал «Редакція DOU», щоб не пропустити нові випуски аналітики. Медіанне зростання зарплати РМ за минулий рік становило $300, що є середнім показником для всіх як керувати проєктами ІТ-спеціалістів. Усі зарплати вказано в доларах США, після сплати податків («чистими»). Для оцінювання рівня зарплати в наших матеріалах ми використовуємо медіану. Читайте також попередні матеріали з циклу про зарплати розробників, тестувальників та інших технічних і нетехнічних спеціалістів.

Як стати проджект-менеджером в IT

Ключова роль PMа в компанії — керувати командою та разом з нею якісно реалізовувати поставлені цілі. Проектний менеджер — не суворий начальник, якого мають боятись. Навпаки, його ціль — зробити так, щоб команда, яка працює над проєктом, мала натхнення та мотивацію. В залежності від галузі компанії та типів проєктів, конкретні обов’язки проджекта можуть відрізнятись, але є загальні задачі, якими займаються майже всі представники цієї професії. Раджу також пройти курс із Project Management — це дуже структурує знання та дає інструменти й методики, актуальні на ринку. Я стартував у проєктному менеджменті без курсів, але мій шлях був дуже тернистим і довгим.

А soft abilities дають змогу співпрацювати з усіма людьми, котрі вас оточують. Інтерактивний лідер (Interactional) — поєднує різні типи лідерства. Наприклад, ним може бути проєктний менеджер, який має якості транзакційного, трансформаційного і харизматичного лідерів.

На них ви отримаєте необхідну теорію та освоїте робочі програми, потрібні IT-ринку. Наприклад, можна пройти курс PMI-ACP на Udemy, програму Google Project Manager від Google чи повчитися в сеніорних PM’ів із SoftServe у Solovay School. Це головне вміння, на якому ґрунтується вся робота РМ. Кожен проєкт починається з ініціації, що включає збір інформації, заповнення бізнес-кейсу, розрахунок бюджету. Саме на цьому моменті в роботу включається проджект-менеджер і починає вести проєкт.

Business Analyst займається уточненням і підтвердженням вимог клієнта, працює з формулюваннями. Мета бізнес-аналітика — правильно зрозуміти замовника, й опрацювати від початку до кінця задачі, поставлені в скоуп. З додаткових варіантів можна консультувати бізнеси, що не потребують штатного проджект-менеджера, але яким потрібно розробити план запуску проєкту та координувати його реалізацію.

Ви ознайомитеся з типами програмування, що дозволить зрозуміти основні обов’язки та вимоги до роботи в кожній галузі. Отримаєте уявлення про основи прототипування, що дасть можливість створювати перші концептуальні моделі та дизайни програмних продуктів. Крім того, вивчите основні технічні терміни, що використовуються в програмуванні, щоб спілкуватися та розуміти фахову мову програмістів. Кваліфікований PM не тільки ефективно складає план робіт і розподіляє задачі, а й досконало орієнтується у бізнес-вимогах проєкту й перетворює їх на технічні вимоги до продукту. Менеджери проєктів затребувані у будь-якій сфері, де потрібні «диригенти», які можуть ефективно керувати «оркестром». Зазвичай такий фах поширений в ІТ та міжнародних компаніях із великою кількістю проєктів.

Можливо, я продам послуги бізнес-аналітика, або додатково залучу automation engineer. Я проведу переговори з клієнтом, щоб показати можливі вигоди для проєкту, і всіма цими діями долучуся до стратегії організації. Спочатку вам необхідно мати готове резюме та посилання на ваші готові проєкти — усе це у вас буде, якщо ви підете на курси.

Здебільшого досвідчений РМ заробляє менше, ніж розробник (медіана $2500), проте більше, ніж QA-спеціаліст ($1500). Компанії з понад 50+ співробітниками схильні платити більше за роботу Рroject Мanager. Управлінці в будь-якій сфері — це люди, на плечах яких лежить відповідальність за ухвалення рішень. Тому коли на проєкті щось горить (терміни, ноутбук програміста, нерви замовника), роль Project Manager — гасити займистий об’єкт. Таким чином, ви отримаєте повноцінне розуміння того, як саме будується робота в компаніях з розробки й будете відчувати себе більш впевнено на співбесідах. На основі попереднього аналізу вакансій складіть персональний план дій.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *